Bronzen beelden

Vereeuwigd in brons, een exclusief geschenk voor jezelf of voor een ander.
Maak een persoonlijke afspraak

Bronzen standbeelden, torso’s, borstbeelden, plaquettes of dierenbeelden

Sommige mensen of momenten wil je op een bijzondere manier herdenken.
 Ze verdienen een eeuwige plek in de geschiedenis en een vaste plek in ieders herinnering.
 Zodat je ze nog eens kan aankijken, langs ze kan lopen of een kaars bij ze branden.

Ik maak bronzen beelden en plaquettes voor monumenten, jubilea of als persoonlijke herinnering aan een overleden dierbare. Als beeldend kunstenaar kan ik als geen ander een emotie vertalen naar een passend beeld. Ik neem je actief mee in mijn maakproces omdat ik het belangrijk vind dat het eindresultaat voor 100% goed voelt.

Een bronzen beeld in 8 stappen

1. Kennismaking en inventarisatie

Allereerst maken we een afspraak voor een eerste kennismaking in persoon. Tijdens dit gesprek bespreken we je wensen en praten we over de mogelijkheden van een herinnering in brons.

Ook staan we tijdens het gesprek stil bij wie of wat je wilt laten vastleggen en wat jouw gevoel daarbij is. Belangrijk is dat jouw wens voorop staat. Kies je voor een bas-reliëf, borstbeeld, torso of anders? En welke foto’s en beelden zijn er beschikbaar? Ik adviseer je vrijblijvend over de mogelijkheden.

2. Offerte op maat

Na het eerste gesprek maak ik een offerte op maat waarin ik al je wensen opneem.

3. Poseersessie of aanleveren van foto's

Wanneer we het eens zijn over de opdracht plannen we een poseersessie in, óf een sessie waarin we samen een selectie maken van een aantal foto’s.

Met name het selecteren van de foto’s is het belangrijk om gezamenlijk te doen. Omdat niet iedere foto geschikt is om van te boetseren en ook niet iedere foto’s net dat beeld weergeeft dat overeenkomt met jouw eigen herinnering aan de persoon.

4. Kleimodel maken

Na de fotoselectie maak ik een kleimodel. Ik maak een portret op basis van de foto’s en zodra ik denk dat ik klaar ben, maken we een afspraak in mijn atelier. Je kunt dan goed zien of het gemodelleerde beeld overeen komt met jouw herinnering.

Met name bij het werken vanaf foto’s komt het vaak voor dat een (gedateerde) foto niet helemaal klopt met je eigen recente herinnering. Daarom vind ik het belangrijk om dit goed na te lopen.

5. Silliconenmal en wasmodel

Mijn bronzen beelden zijn allemaal vervaardigd met de Cire Perdue methode. De te gieten vorm kan daarmee in één geheel, zonder deelnaden, worden gegoten. Dit heeft als voordeel dat er later niet of nauwelijks geslepen of gelast hoeft te worden. Cire Perdue betekent letterlijk ‘verloren was’. Het wasmodel smelt en maakt plaats voor het brons.

Wanneer het beeld gelijkend is en naar 100% tevredenheid maak ik een mal van het beeld.

Deze mal bestaat uit (siliconen)rubber (met steunmal van gips). Dit elastisch materiaal reproduceert het origineel tot in de fijnste details.

Deze mal wordt uiteindelijk gebruikt om een wasmodel te maken dat geschikt is voor het aanleveren aan de bronsgieter. Dit gebeurd door in de (negatieve)mal hete was te gieten. Deze was stolt van buiten naar binnen.

6. Bronsgieten

Mijn wasmodel lever ik aan aan de bronsgieterij. Daar wordt het model door de bronsgieter ‘ingevormd’.

Er worden gietkanalen en ontluchtingskanalen aangebracht en het geheel wordt ingepakt in een dikke laag vuurvast materiaal en een aantal dagen in de uitstookoven gelegd zodat de was kan smelten en uit de vuurvaste vorm kan lopen.

Door het gietkanaal wordt vloeibaar brons gegoten dat zich in de holte verspreid. Als het brons gestold is kan de vuurvaste vorm er afgehaald worden.

Dit alles is een ambachtelijk proces en gebeurt in een professionele ambachtelijke bronsgieterij.

7. Patineren en afwerken

Zodra het brons is gegoten is ga ik naar de bronsgieterij om het beeld af te werken. Daarna wordt het beeld gepatineerd. Voor de kleuring kunnen we kiezen uit verschillende mogelijkheden. Door inwerking van bepaalde chemicalien op het brons krijgt het een groene, bruine of zwarte kleur.

Ook kiezen we samen een mooie sokkel voor het beeld. Dit kan zeer verschillend zijn en heeft alles te maken met je eigen voorkeur en de uiteindelijke plaatsing van het bronzen beeld.

8. Onthulling of presentatie

In sommige gevallen moet een beeld of monument passend worden onthuld. Dit kan zowel in kleine kring als voor een groter publiek. In alle gevallen denk ik graag met je mee.

Bronzen herdenking portret door Manda

Bronzen beeld maakproces

Omdat het zo belangrijk is dat de expressie en houding van een persoon goed klopt, betrek ik je actief bij een aantal stappen in het proces. De beelden kunnen gemaakt worden aan de hand van een poseersessie, maar dankzij mijn ervaring als beeldend kunstenaar kan ik een persoon ook levensecht naboetseren van een aantal foto’s.

We kijken ook samen naar de afwerking van het beeld: Ik vind het belangrijk dat een bronzen beeld past bij jouw beleving en herinnering van die persoon. Dit moet dus 100% goed voelen.

Het laten maken van een bronzen beeld is een emotioneel, kunstzinnig en ambachtelijk proces. Afhankelijk van de opdracht duurt het vervaardigen van een beeld in totaal zo’n 3 tot 6 maanden.

Waarom Brons by Manda?

  • 10+ jaar ervaring met bronzen beelden
  • Ervaren autonoom kunstenaar
  • Kan bronzen beeld maken op basis van foto’s
  • 100% tevredenheidsgarantie
  • Extra: gepersonaliseerde voet / sokkel

Zwangerschap & baby

Verloven & trouwen

Ziekte of overlijden

Familieband of vriendschap

Huisdieren

Jubileum

Relatiegeschenk

Standbeeld of herdenking

Welk moment in je leven mag ik voor jou vastleggen?

Het in 3d mogen vastleggen van een herinnering of dierbare is een persoonlijk en emotioneel proces.
In mijn beelden leg ik hoogte- en dieptepunten in een leven vast, ik zie het als een voorrecht
en een eer om dat te mogen doen.